• Competitie, kleding en verplichtingen

  Competitie

  Speel je basketbal bij Pluto, dan speel je zeer waarschijnlijk ook competitie. Dat betekent dat je wedstrijden speelt tegen teams uit dezelfde categorie als jouw eigen team. Je speelt thuiswedstrijden en uitwedstrijden (op bezoek bij het andere team) in de regio (teams op hoger niveau kunnen landelijk spelen). De allerkleinsten spelen periodiek een toernooitje.

  Wedstrijden spelen is leuk, je geleerde skills bij de training komen tot uiting, en je kunt dus - samen met je team - laten zien hoe je daarin groeit. Het is een sociale gebeurtenis, je leert om te gaan met winnen, maar ook om te verliezen.

  Bij het spelen van competitie komt wel e.e.a. kijken. Vanaf bepaalde leeftijden komen er verplichtingen bij voor de spelers (voor de jeugd ook voor ouders). Lees hieronder meer.

   

  Pluto wedstrijd-tenue

  Bij thuis- en uitwedstrijden dien je het officiële tenue te dragen van basketballvereniging Pluto. Dit bestaat uit een groen shirt, een groen sportbroekje en witte sokken. Tevens dient men een spelersnummer op het shirt (een groot nummer achter op de rug en een klein nummer voor op de borst) te dragen.

  Dit sport tenue wordt ter beschikking gesteld door Pluto. Hiervoor wordt ene kleine vergoeding per seizoen in rekening gebracht die in de contributie is doorberekend.

  De Nederlandse Basketbal Bond (NBB) houdt streng toezicht op het dragen van uniforme kleding op straffe van boetes. Het bestuur verzoekt de leden dan ook met correct tenue de wedstrijden te spelen. Eventuele boetes van de NBB in verband met incorrecte kleding zullen op de betreffende speler worden verhaald.

   

  Overige kleding

  In de teamshop van Pluto bij burnedsports.nl kan iedere geinteresseerde zelf diverse Pluto-kleding aanschaffen in de teamshop van Pluto bij burnedsports.nl

  Ga hiervoor naar:
  burnedsports.nl --> Teamshop --> Basketbalvereningingen --> Pluto Wageningen

  Of gebruik deze link:
  https://www.burnedsports.nl/pluto-wageningen

   

  Verplichtingen

  Wanneer competitie wordt gespeeld, dan komt daar een hoop bij kijken. Er moeten scheidsrechters zijn, mensen die het scorebord bijhouden en het wedstrijdformulier invullen. Maar voor uitwedstrijden moeten spelers ook worden gereden naar locatie. Kleding moet gewassen. En de bar in de kantine moet bemand zijn. Van onze competitiespelende leden (en hun ouders voor de jeugd) gelden daarom een aantal verplichtingen.

  Voor ouders van spelers uit jeugdteams

  Aan het begin van het seizoen wordt voor de ouders van de jeugdteams verwacht dat zij bij wedstrijden van hun kinderen per tourbeurt de volgende zaken regelen (vaak via een contactouder voor een team): rijden naar/van uitwedstrijden, het wassen van de teamkledinig, de bemanning van de kantine.

  Spelregelbewijs voor spelers vanaf 13 jaar

  Spelers die 13 jaar of ouder zijn zijn verplicht vanuit de Basketbal Bond om hun spelregelbewijs te halen. Hiermee regelt de bond dat spelers een goede basiskennis hebben van alle regels. Want meer kennis zorgt voor meer begrip voor beslissingen van de scheidsrechter en maakt deze sport dus leuker, veiliger en positiever. Om het bewijs te krijgen dient de speler - via een online platform - de regels te leren en een toets af te leggen. Daarmee wordt het spelregelbewijs verkregen. Vanuit Pluto worden spelers geinformeerd. Zonder het spelregelbewijs mag een speler van 13 of ouder geen competitie spelen!

  Tafelen

  Bij thuiswedstrijden hebben we mensen nodig die het scorebord bijhouden en het wedstrijdformulier invullen. Dat wordt gedaan door onze leden. Zij worden ingedeeld in een tafel- en fluitschema. En er wordt van de ingedeelde spelers verwacht dat zij die verplichting nakomen (andere spelers doen dat ook voor jou als jij je wedstrijd speelt). Aan het begin van het seizoen wordt vaak een tafel-cursus gegeven, waarbij uitleg wordt gegeven over de werking van het scorebord en hoe het wedstrijdformulier (op een tablet) moet worden ingevuld.

  Scheidsrechters/fluiten

  Bij thuiswedstrijden hebben we tevens mensen nodig die de wedstrijd leiden: de scheidsrechters. Van leden vanaf 16 jaar wordt verwacht dat zij een scheidsrechters-cursus volgen en hun diploma halen. Daarmee wordt de speler inzetbaar als scheidsrechter bij wedstrijden. Bij de eerste wedstrijden sta je dan altijd ingedeeld met een ervaren speler/scheidsrechter. Zo leer je het snelst en best hoe het is om scheidsrechter te zijn, en dat dat niet eng hoeft te zijn, en vaak zelfs best leuk is! Vanuit Pluto wordt je vanzelf geinformeerd over het volgen van de cursus.